Ritmische Gym

Wat is Ritmische gymnastiek?

Ritmische gymnastiek is een combinatie van turnen en dans, van acrobatische bewegingen en van choreografie.
Houd je van bewegen, van muziek, ben je lenig en vind je gymnastiek een leuke sport? Dan is Ritmische Gymnastiek echt iets voor jou. Bij Ritmische gymnastiek laat je op het ritme van de muziek de soepelheid zien. Met vloeiende bewegingen doe je op muziek een oefening. Prachtig om te zien, fantastisch om te doen. Deze oefeningen kun je alleen uitvoeren maar ook met een hele groep. Dat kan met en zonder materiaal. Bij de Ritmische Gymnastiek gebruik je de materialen touw, hoepel, bal, knots en lint. Muziek, ritme en coördinatie zijn belangrijk. Je oefent om een zo perfect mogelijke uitvoering te geven. Met uitzondering van het touw worden alle materialen links en rechtshandig geoefend.

De materialen

Met het touw kun je springen, zwaaien, achtjes draaien, gooien en vangen.
Het touw kan gebruikt worden met een of twee handen en mag niet in de knoop raken, niet in elkaar krullen of uit je handen glippen.

De bal is van gummie en daar kun je mee stuiten, gooien, vangen en rollen. Je kunt dit aanvullen met zwaaien en balanceren. Je beweegt de bal met je hand, vuist, elleboog, knie en voet in een gevarieerd ritme. Met de bal kun je ook mooie spiralen maken en de bal over je armen, rug, borst en benen laten rollen.

De hoepel is van plastic en heeft een doorsnee van minimaal 70 cm tot 90 cm afhankelijk van je lichaamslengte. Met de hoepel kun je rollen, gooien en vangen, zwaaien en kantelen. Maar wat ook leuk is dat je door en over de hoepel kunt springen, om je voeten en armen draaien en met de voeten opgooien.

Knotsen hebben de vorm van een fles. Je kunt er mee zwaaien, molentjes draaien, rollen en vooral het hoge opgooien is heel spectaculair.

Het lint is 6 meter lang en zit vast aan een stokje. Het is wel het moeilijkste onderdeel, want het lint moet steeds in beweging blijven. Je kunt er mee zwaaien, serpentines, draaien en spiralen. Heel mooi is het gooien en vangen van het lint.

Hoe ziet een les eruit?

Wij beginnen de les met warm werken, waarbij allerlei passen gedaan worden. Daarna volgt er een lesdeel ballet. Dit is heel belangrijk om dat je voor Ritmische gymnastiek een goede houding moet hebben. Het volgende deel besteden wij aandacht aan de sprongen en acrobatische onderdelen. Tot slot wordt er geoefend met het materiaal en worden de oefeningen samengesteld.

Kleding en schoeisel

 

Tijdens de training is het beste om een turnpakje met legging te dragen. Als schoeisel worden teentjes gedragen. Dit zijn halve schoentjes van leer die om de tenen zitten en met elastiek bevestigd zijn. Zij geven extra grip en het zit prettig om de blote voeten.

Waar en wanneer

Bekijk voor de actuele lestijden het lesrooster.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dieni Grooten info@dynamica-parkstad.nl